top of page

Hoe kom ik succesvol in beweging

De cijfers liegen er niet om; 40% van de Nederlanders is ongelukkig in het werk.


Zoomen we hier verder op in, dan blijkt de groep boven de 35 jaar twee keer zo ongelukkig te zijn in het werk dan jongeren dat zijn. Diverse oorzaken liggen daaraan ten grondslag. De carrière blijkt toch wat anders te verlopen dan het oorspronkelijke beeld daarvan. De groeistappen vallen toch wat tegen of de bijkomende stress maakt het er niet beter op. Maar ook kinderen spelen een grote rol in de verstoorde werk-privé balans en de stress die dat oplevert. Kijken we naar de oudste groep werknemers van boven de 55, speelt juist het minder serieus genomen worden of het voorbij gestreefd worden door de jongere collega’s een belangrijke rol in een gevoel van onvrede.

In ons werk zien we dit beeld zeker terug. We komen regelmatig mensen tegen die rondlopen met het idee dat het werk dat ze doen, wel of niet in combinatie met het leven dat ze leven, niet meer goed voelt. Bijvoorbeeld omdat ze in deeltijd zijn gaan werken bij de komst van de kinderen, maar nu de behoefte voelen om zichzelf verder te ontwikkelen. Veel gehoord:


  • Ik heb het gevoel dat ik van vakantie tot vakantie werk.

  • Ik denk weleens na over veranderen, maar weet niet precies hoe ik dit aan moet pakken.

  • Meer uren werken nu de kinderen groter zijn of juist niet?

  • Een aanvullende studie volgen of juist niet? Een heel andere bedrijfstak of juist niet?

  • Eigenlijk ben ik een verwend mens, ik heb alles, maar ben toch niet helemaal gelukkig.

  • Ik klaag wat af, over het werk zelf, over mijn manager, over mijn collega’s, mijn werkplek.


Alleen, altijd zijn er wel redenen om daar niet te lang bij stil te staan of daar te veel over na te denken. Want de maandelijkse lasten moeten betaald worden en de kinderen willen straks studeren. Echt grote risico’s durf je daarom niet te nemen. Het resultaat is vaak dat je blijft zitten waar je zit. Maar toch…… helemaal happy ben je niet en het blijft kriebelen. Welke van de voorgaande punten het ook is, het zijn geen gunstige tekenen. Ongelukkig zijn in je werk kan je gezondheid schaden, variërend van gewichtstoename, het aantasten van het immuunsysteem tot een burn-out.


We worden opgeleid om ergens beter in te worden en onze tekortkomingen te compenseren, in plaats van sterker te worden waar je goed in bent. Hetgeen waar je goed in bent, gaat je van nature goed af. Het kost je eigenlijk geen energie en je doet waar je blij van wordt. Het lastige voor de meesten is, hoe weet je nou wat dat is als je jarenlang aan het scholen en verbeteren bent geweest op je tekortkomingen?


Een start die je kunt maken om te onderzoeken wat je het liefste doet en waar je gelukkig van wordt, is jezelf de volgende vragen te stellen:

  • Wat deed je als kind het liefst?

  • Wie bewonder je en waarom?

  • Wat frustreert je in de wereld?


Ook een manier is om hierover in gesprek te gaan met anderen. Iedereen heeft ergens diep van binnen wel plannen of ideeën. Maar die houd je vaak voor jezelf. Omdat je denkt dat deze ideeën niet realistisch zijn. Of omdat je denkt dat jij dat niet kunt. Je ziet dus de welbekende apen en beren op de weg en dit maakt dat je voor jezelf de weg (nog

niet) vrij kan maken.

Hierover juist wel in gesprek gaan met andere mensen kan nieuwe ideeën en inzichten opleveren, waardoor jij je plannen steeds concreter kunt maken. Juist door er bewust mee bezig te zijn geeft het je de rust die je nodig hebt.




Een andere manier is hier dieper op in te zoomen door een loopbaanassessment in te zetten. Het mooie van zo’n assessment is dat dit je inzicht geeft om verdere stappen te kunnen zetten. Een assessment geeft je namelijk inzicht in:


  • Wie ben ik?

  • Wat wil ik?

  • Wat kan ik?

  • Wat betekent dat voor mijn loopbaan?

Aangezien het lastig is om voor jezelf deze antwoorden helder te krijgen, begeleiden wij

je daar graag bij. Wij zijn Margriet Visser en Marieke Gort en het is onze missie om jouw dromen in beweging te krijgen en ze om te zetten naar doen.

‘Iedere grote verandering begint met een kleine stap.

Waar begin jij mee?

Bron: Monsterboard en Robert Half UK

Recente berichten
Archief
Volg Move Loopbaan in Beweging
  • Black LinkedIn Icon
  • Black Twitter Icon
Zoeken op tags
bottom of page